-
Jakie domowe przetwory robią Polacy? Ogórek kiszony rządzi w spiżarniach
... w tym roku domowe słoiki. Polacy najczęściej przygotowują przetwory z własnych plonów – z ogrodu, sadu czy pola (58 proc.). Popularnym źródłem są też zakupy w sklepie lub na targu (48 proc.). Niewiele mniej, bo 42,5 proc., wykorzystuje samodzielnie zebrane grzyby. Najrzadziej do słoików trafiają dziko ...
-
Bezpieczna żywność na co dzień. 5 kroków przeciw bakteriom i wirusom aby uniknąć zatruć pokarmowych
... , wywołujące bąblowicę. Staranne płukanie żywności i mycie rąk po kontakcie z psami czy dzikimi zwierzętami są ważnymi elementami profilaktyki tej choroby. Bezpieczne zakupy Ryzyko zatrucia można ograniczyć jeszcze na etapie kupowania żywności. Warto zwracać uwagę na szczelność opakowań, terminy przydatności do spożycia i warunki ...
-
Sztuczna inteligencja wokół nas. Dlaczego jej nie zauważamy?
... wcale – wynika z najnowszego badania Equinix. Tylko jedna trzecia respondentów dostrzega obecność AI w codziennych aplikacjach, mimo że technologie te wspierają m.in. zakupy online, zdrowie, a nawet rozwój farmacji. Eksperci podkreślają rosnące zaufanie do AI oraz potrzebę edukacji społecznej w tym zakresie. Z tego tekstu dowiesz ...
-
Czy zabraknie karpia na świątecznych stołach w tym roku? Nie powinno, ale ceny mogą wzrosnąć
Już za niecałe dwa miesiące rozpoczynamy świąteczne zakupy, a nieodłącznym elementem polskich stołów jest tradycyjny karp. Hodowcy uspokajają - mimo trudnych warunków pogodowych i hydrologicznej suszy, karpia nie zabraknie. Jednak prognozy ...
-
Polskie firmy e-commerce w czołówce transformacji cyfrowej
... ujęciu pokolenia Gen Z i Millennialsi dominują w cotygodniowych zakupach online. Sprzedawcy zauważają, że Gen Alpha staje się nowym i istotnym czynnikiem wpływającym na zakupy w gospodarstwach domowych. Polska nie odbiega tu od uśrednionych wyników globalnych.