-
Inflacja III 2005
... a owoce - o 2,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso wołowe - o 0,6% i drób - o 0,4%. Utrzymał się natomiast spadek cen cukru (o 3,7%). Potaniały również tłuszcze zwierzęce (o 1,0%). Niższe niż przed miesiącem były ceny mąki (o 0,7%). Za mięso wieprzowe i wędliny konsumenci płacili (po 0,5%) mniej niż w lutym br. Ceny ...
-
Inflacja V 2005
... płacili za drób - o 5,8% i za mięso wołowe - o 0,3%. Ryby były droższe o 0,2%. Ceny cukru utrzymały się na poziomie zanotowanym w kwietniu br. Za mięso wieprzowe konsumenci płacili o 1,9% mniej niż miesiąc wcześniej. Potaniały również tłuszcze zwierzęce (o 1,3%), w tym masło - o 1,0% oraz mąka (o 0,7%). Za wędliny płacono o 0,5% mniej niż miesiąc ...
-
W grudniu 2005 deflacja
... . Nastąpił znaczny spadek cen drobiu (o 15,5%). Obniżyły się ceny cukru (o 11,9%) oraz mąki (o 9,0%). Potaniało mięso wieprzowe (o 8,4 %). Mniej niż w grudniu 2004 r. konsumenci płacili za tłuszcze zwierzęce (o 6,8%) oraz za wędliny (o 3,1%). Tańsze niż rok wcześniej były również tłuszcze roślinne (o 1,4%). Ceny pieczywa obniżyły się w stosunku do ...
-
Inflacja I 2006
... . roku konsumenci płacili za warzywa i owoce. Podrożały również tłuszcze roślinne, mięso wołowe, artykuły w grupie "mleko sery i jaja" oraz ryby. Mniej niż przed miesiącem należało natomiast zapłacić za drób i mięso wieprzowe. Potaniały również wędliny, tłuszcze zwierzęce, mąka oraz cukier. Ceny napojów bezalkoholowych utrzymały się ...
-
Inflacja IV 2007
... Podrożała mąka (o 1,0%)oraz mięso wołowe (o 0,4%). Za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” konsumenci płacili o 0,2% więcej niż w ub. miesiącu. W tej samej skali podrożało również mięso wieprzowe. Nieznacznie droższe niż w marcu było pieczywo (o 0,1%). Zanotowano spadek cen drobiu (o 2,8%) oraz cukru (o 0,6%). Potaniały wędliny, a także oleje ...
-
Inflacja VI 2008
... także drób (o 0,3%). Więcej niż w maju br. należało zapłacić za ryż (o 6,0%), mięso wieprzowe (o 4,0%), wędliny (o 2,2%) i tłuszcze roślinne (o 1,8%). Droższe było także pieczywo (o 1,1%), przetwory makaronowe (o 0,7%) oraz mięso wołowe (o 0,5%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,3%, w tym kawy – o 0,6%, herbaty – o 0,5%, a soków ...
-
Inflacja VII 2008
... (o 0,8%), a także jaja (o 0,4%). Więcej niż w czerwcu br. należało zapłacić za ryż (o 5,0%) oraz tłuszcze roślinne (o 1,8%). Droższe było mięso (o 0,7 %), w tym drób – o 1,4% wędliny – o 0,7%, mięso wieprzowe – o 0,4%. Podrożały artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (o 0,7%). Wzrosły także ceny pieczywa (o 0,6%) i makaronów ...
-
Inflacja IX 2008
... . Ceny żywności wzrosły we wrześniu br. o 0,6%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 6,5%) i ryż (o 1,5%). Podrożało mięso wieprzowe (o 1,1%), a także mięso wołowe (o 0,6%) oraz wędliny (o 0,7%). Więcej niż w sierpniu br. należało zapłacić za tłuszcze roślinne (o 0,4%), w tym za oleje roślinne – o 0,8%. Podrożał cukier ...
-
Inflacja IV 2009
... w tym za jabłka – o 6,8%, a banany – o 5,6%. Podrożał cukier i jaja (po 4,4%). Więcej niż w marcu konsumenci płacili za mięso (o 1,6%), w tym za mięso wołowe – o 2,3%, wieprzowe i drobiowe – po 2,2%, a wędliny – o 1,1%. Wysoka rynkowa podaż mleka przełożyła się na obniżenie cen masła (o 1,4%), mleka (o 0,5%), a także serów (o 0,2%). Ceny napojów ...
-
Inflacja X 2012
... mleka – o 0,3%, a serów – o 0,2%. Więcej niż we wrześniu br. konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,3%) i mięso (o 0,2%), w tym mięso wołowe – o 0,8%, wieprzowe – o 0,6%, przy spadku cen drobiu – o 1,8%. Za wędliny należało zapłacić o 0,7% więcej niż w poprzednim miesiącu. W październiku br. podrożało także pieczywo (o 0,2%). Niższe niż przed ...
-
Inflacja VII 2013
... poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za owoce (o 1,6%) oraz ryż (o 0,6%). W lipcu br. więcej płacono natomiast za mięso (przeciętnie o 0,7%, w tym za mięso wieprzowe – o 1,7%, drób – o 1,0%, wędliny – o 0,4% przy spadku cen mięsa wołowego – o 0,2%). Podrożały także przetwory młynarskie (o 0,7%), tłuszcze zwierzęce i makarony (po 0,5%) oraz ...
-
Inflacja II 2014
... br. Najbardziej potaniał cukier (o 3,8%) i jaja (o 1,4%). Tańsze niż w styczniu br. były warzywa (o 0,7%), kasze i ziarna zbóż (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,5%, w tym mięso wieprzowe – o 2,0%, wołowe – o 0,4%, wędliny – o 0,2%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – o 0,5%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także za ryż ...
-
Inflacja III 2014
... cen żywności (o 0,4% wobec 0,1% w lutym br.). Najbardziej potaniał cukier (o 3,5%) i warzywa (o 1,8%). Tańsze niż w lutym br. było mięso (przeciętnie o 0,8%, w tym mięso wieprzowe – o 3,2%, wołowe – o 0,8%, wędliny – o 0,4%, przy wzroście cen mięsa drobiowego – o 1,1% i cielęcego – o 0,4%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili także ...
-
Inflacja V 2014
... mąka (o 1,6%), oleje i tłuszcze (o 0,6%), napoje i inne produkty mleczne (o 0,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso wieprzowe – o 0,9%, wołowe i cielęce – o 0,4%, wędliny - 0,1%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w kwietniu br. cenach mięsa drobiowego). Wyższe były także ceny ...
-
Inflacja II 2015
... na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Mniej niż w styczniu br. konsumenci płacili za ryż (o 1,0%), tłuszcze zwierzęce (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 1,6%, wędliny – o 0,5%, wołowe i cielęce – o 0,2%, przy utrzymujących się na poziomie obserwowanym w styczniu br. cenach mięsa drobiowego). Tańsze niż ...
-
Inflacja IX 2015
... . Najbardziej podrożały warzywa (o 6,6%) i cukier (o 4,2%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za tłuszcze roślinne (o 0,6%) oraz mięso (przeciętnie o 0,4%, w tym za mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe – o 0,3%, wędliny – o 0,2% przy utrzymujących się na niezmienionym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego). Droższa niż w sierpniu br ...
-
Inflacja XII 2015
... r.). Najbardziej potaniało masło (o 10,1%). Mniej niż w 2014 r. konsumenci płacili za cukier (o 9,0%), tłuszcze roślinne (o 3,4%) oraz mięso (przeciętnie o 3,0%, w tym mięso wieprzowe – o 6,0%, drobiowe – o 4,1%, wędliny – 1,6%, wołowe – o 1,1%, przy wzroście cen mięsa cielęcego – o 1,1%). Niższe były ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja ...
-
Inflacja II 2016
... konsumenci płacili za ryby i owoce morza (o 0,6%), tłuszcze roślinne (o 0,2%) oraz pieczywo (o 0,1%). Tańsze niż w styczniu br. było mięso (przeciętnie o 0,7%, w tym mięso drobiowe – o 1,6%, wieprzowe – o 1,0%, wędliny – o 0,3% przy utrzymujących się na niezmienionym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego). Mniej niż w styczniu br. konsumenci ...
-
Inflacja VI 2016
... wobec spadku o 0,1% w maju br. Najbardziej podrożały owoce (o 2,3%). Więcej niż w maju br. konsumenci płacili za cukier (o 0,7%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,3%, wędliny – o 0,5%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,4% oraz wołowego i cielęcego – o 0,3%). Droższe niż przed miesiącem były również ryby i owoce ...
-
Inflacja IX 2016
... płacono natomiast za cukier (o 4,8%) i masło (o 3,1%). Droższe niż w sierpniu br. były ryż (o 0,8%), mąka (o 0,7%) oraz sery i twarogi (o 0,5%). Podrożało mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym mięso wieprzowe – o 0,7%, wędliny – o 0,4%, wołowe – o 0,2%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 1,2%). We wrześniu br. wzrosły również ceny tłuszczów roślinnych ...
-
Inflacja XI 2016
... makaronowych (po 0,4%). Droższe były również pieczywo i czekolada. Nieco więcej niż w poprzednim miesiącu przyszło zapłacić nam za mięso (przeciętnie o 0,1%, w tym wędliny – o 0,5%, mięso wołowe i cielęce – o 0,2%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,9% i mięsa wieprzowego – o 0,3%). Ceny cukru pozostały na poziomie notowanym w październiku ...
-
Inflacja V 2017
... cen objęły owoce (o 5,8%), tłuszcze roślinne (o 2,9%) i zwierzęce (o 2,5%) oraz mąkę (o 1,8%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili za mięso (przeciętnie o 1,3%, w tym za mięso wieprzowe – o 2,8%, drobiowe – o 1,1%, wędliny – o 1,0%, przy spadku cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,2%). Droższe niż w kwietniu br. były makarony i produkty ...
-
Inflacja VIII 2017
... płacono za makarony i produkty makaronowe (o 0,6%), a także pieczywo oraz mąkę (po 0,3%). Droższe niż w lipcu br. było również mięso (przeciętnie o 0,2%, w tym wędliny – o 0,7%, mięso wołowe i cielęce – o 0,3%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,6% i wieprzowego – o 0,2%). W sierpniu br. napoje bezalkoholowe podrożały przeciętnie o 0,2%. Więcej ...
-
Inflacja IX 2017
... mleko – po 0,7%, a także jaja – o 0,6%). We wrześniu br. konsumenci płacili więcej za makarony i produkty makaronowe (o 0,5%) oraz mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso drobiowe – o 0,7%, wieprzowe – o 0,4% i wędliny – o 0,1%, przy utrzymujących się na tym samym poziomie cenach mięsa wołowego i cielęcego). Nieznacznie podrożało pieczywo i mąka (po ...
-
Wzrost cen hamuje, a zakupy nie tanieją
... to czas, w którym częściej kupowane są warzywa i owoce – dostrzega dr Anna Semmerling. Ponadto niewielkie obniżki odnotowały takie kategorie, jak mięso i ryby – odpowiednio o 8,6% i 8,8% rdr. Dla porównania, wędliny zdrożały o 12,9% rdr. W okresie letnim konsumenci chętniej sięgają po produkty sezonowe i nimi zastępują białko zwierzęce. Sprzedawcy ...
-
Tydzień 25/2004 (14-20.06.2004)
... rynkowo atrakcyjna. Według GUS ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju wzrosły o 3,4% r./r. i o 1% m./m. Najbardziej zdrożało mięso o 1,5% (w tym wołowe o 6,3%, wieprzowe o 2,2%, wędliny o 1,4% oraz drób o 0,4%) i cukier (o 2,4%), a potaniały o 5,6% warzywa. W maju podrożała odzież o 0,5%, a obuwie o 0,2%. Zdrożały materiały do konserwacji ...
-
Inflacja w 2004 r.
... cukru (o 67,1%). Podrożały tłuszcze zwierzęce (o 18,3%), w tym masło - o 13,6%. Więcej niż w grudniu 2003 r. konsumenci płacili za mięso (o 15,6%), w tym za wołowe - o 39,7%, wieprzowe - o 20,2%, wędliny - o 13,5% oraz drób - o 13,2%. Droższa była również mąka (o 8,7%) oraz pieczywo (o 4,8%). Podniesiono ceny ryb (o 2,8%) oraz tłuszczów roślinnych ...
-
Inflacja I 2005
... obniżyły się o 0,3%. Tańszy niż w poprzednim miesiącu był drób. Potaniały również owoce. Mniej niż w grudniu ub. roku konsumenci płacili za mięso wieprzowe, cukier, wędliny, mąkę oraz tłuszcze zwierzęce. Więcej należało natomiast zapłacić za warzywa. Podniesiono również ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz ...
-
Inflacja VIII 2005
... niż w lipcu br. (o 0,1%). Droższe były natomiast owoce (o 3,1%). Więcej niż miesiąc wcześniej konsumenci płaci za mięso (o 0,8%), w tym za wieprzowe - o 1,4%, drób - o 1,2%, wędliny - o 0,5% oraz wołowe - o 0,3%. Ryby podrożały o 0,3%. Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły o 0,2%, w tym kawy - o 0,6%, a soków - o 0,1%. Potaniała natomiast herbata ...
-
Inflacja V 2007
... wzrost cen drobiu, a także mięsa wołowego (po 0,3%). Za wędliny należało zapłacić o 0,2%więcej niż przed miesiącem. W tej samej skali podniesiono również ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja”. Tańszy niż w kwietniu br. był cukier (o 0,4%) oraz mięso wieprzowe (o 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,5%, w tym głównie ...
-
Inflacja VII 2007
... głównie obniżki cen warzyw (o 24,8%). Potaniał również cukier (o 1,4%). Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili natomiast za mięso wieprzowe (o 5,2%) i drób (o 4,5%). Podrożały również tłuszcze zwierzęce (o 2,3%) oraz wędliny (o 2,1%). Za owoce płacono o 1,3% więcej niż w czerwcu br. Zanotowano wzrost cen tłuszczów roślinnych oraz mięsa ...
-
Inflacja X 2007
... za warzywa (o 3,4%), pieczywo (o 3,3%), przetwory makaronowe (o 1,7%), tłuszcze roślinne (o 1,4%), a także ryż (o 1,1%). Droższe były wędliny (o 0,6%) oraz ryby (o 0,2%). Nieznacznie wzrosły ceny cukru (o 0,1%). Potaniał natomiast drób (o 2,4%), a także mięso wieprzowe i wołowe (po 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż przed miesiącem ...
-
Inflacja VIII 2008
... miesiącu konsumenci płacili za masło (o 0,7%) i mąkę (o 0,1%). Więcej niż w lipcu br. należało zapłacić za ryż (o 3,0%), wędliny (o 1,3%) oraz tłuszcze roślinne (o 1,1%). Droższe było mięso wieprzowe (o 1,0 %), a także przetwory makaronowe (o 0,5%), i pieczywo (o 0,4%). Podrożały artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” oraz ...
-
Inflacja X 2008
... w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa (o 8,2%), cukier (o 4,4%) i owoce (o 3,1%). Podrożały jaja (o 0,7%), ryż (o 0,5%), a także wędliny, ryby (po 0,4%). Więcej niż we wrześniu br. należało zapłacić za mięso wołowe (o 0,3%) i tłuszcze roślinne (o 0,2%). Niższe niż przed miesiącem były ceny drobiu (o 2,3%) oraz mąki (o 0,8%). Potaniało ...
-
Inflacja XII 2008
... roślinne (o 12,7%, w tym oleje roślinne – o 18,6%). Więcej niż w grudniu 2007 r. konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 9,2%), mięso wieprzowe (o 8,8%), pieczywo (o 6,4%), a także wędliny i warzywa (po 6,3%). Wzrosły ceny mięsa wołowego (o 4,6%), ryb (o 3,7%), artykułów w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” (o 3,4%) oraz ...


7 pułapek i okazji - zobacz co cię czeka podczas kupna mieszkania na wynajem