-
Czy strona internetowa jest potrzebna restauracji?
... w restauracji można zdobyć na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dotacja na rozwój działalności, którą możemy otrzymać wykorzystując programy unijne. – Dzięki takiemu wsparciu przedsiębiorca może liczyć na sfinansowanie nawet połowy kosztów związanych ze stworzeniem strony internetowej – mówi Monika Mojzesowicz, Dyrektor Departamentu ...
-
Zakupy w sklepie i obiad w restauracji budzą największe obawy Polaków
... kolejnej fali pandemii, to nastawienie w najbliższym czasie z pewnością będzie się upowszechniać, co widać już w niektórych państwach – mówi Anita Bielańska, dyrektor w dziale konsultingu, liderka Consumer Industry w Deloitte. W Polsce największy spadek poczucia bezpieczeństwa - o 9 p.p. w porównaniu z badaniem sprzed miesiąca - dotyczył odwiedzin ...
-
Kolejna rozbudowa Magnolia Park we Wrocławiu
... Dzięki temu klienci zawsze znajdą w Magnolia Park coś nowego” – powiedział Tomasz Waszkiewicz, dyrektor Magnolia Park. Rozbudowa Magnolia Park rozpoczęła się na początku ... . Wśród najemców centrum znajduje się około 230 sklepów, kawiarni, restauracji i punktów usługowych. Oferta rozrywkowo-rekreacyjna obejmuje kino i salę zabaw dla dzieci. ...
-
Europejski konsument na rynku. Jak kupujemy?
... ), na które składa się możliwość pójścia do kina czy do restauracji, poćwiczenia na siłowni czy nawet jazdy na gokartach lub potańczenia. Kupowanie ... zwyczaje zakupowe wyznaczają trendy i pokazują przyszłość handlu” – mówi Magdalena Frątczak, dyrektor w Dziale Powierzchni Handlowych w CBRE. Robienie zakupów w najbliższej okolicy jest także wyraźnym ...
-
Logistyka w firmie - informacje praktyczne
... uzyskanej usługi różni się od jakości oczekiwanej. Jako przykład można przedstawić sytuację, w której znalazł się klient dobrej, ale hałaśliwej i zatłoczonej restauracji: jest niezadowolony, chociaż obsługa i menu były świetne. W tym przypadku należy uruchomić wszystkie trzy funkcje zarządzania logistycznego: operacyjną, marketingową i finansową ...
-
Konsumeryzacja IT staje się powszechna
... wiąże się ryzyko związane z bezpieczeństwem, reputacją i kosztami ponoszonymi przez firmę. Wyobraźmy sobie na przykład, że pracownik (lub dyrektor generalny) zostawia w restauracji swojego prywatnego niezabezpieczonego iPada, który zawiera dane dotyczące płac pracowników i kont bankowych. W przypadku konsumeryzacji prawdziwym problemem jest brak ...
-
Bezpieczeństwo IT w 2030 roku
... dyrektor europejskiej sekcji Globalnego Zespołu ds. Badań i Analiz (GReAT), Kaspersky Lab, przewiduje, że ... : zobaczyć znaczy uwierzyć. Wyobraź sobie, że jedna z funkcji rzeczywistości rozszerzonej sprawi, że uwierzysz, iż w restauracji, do której chciałeś pójść, roi się od karaluchów – w takiej sytuacji prawdopodobnie wybierzesz lokal z naprzeciwka. ...
-
Praca zdalna na wakacjach: jak chronić się przed cyberzagrożeniami?
... chronić? Oto co radzi Chester Wisniewski, dyrektor ds. technologii w firmie Sophos. Wydawać by się mogło, że do pracy zdalnej potrzebne jest wyłącznie szybkie i stabilne połączenie internetowe, np. z hotelowym Wi-Fi. W rzeczywistości pracownik korzystający z firmowego laptopa w nadmorskiej restauracji lub na plaży ryzykuje utratę zarówno ...
Tematy: workation, praca zdalna, wakacje, telepraca, cyberzagrożenia, Wi-Fi, VPN, mocne hasło, kopia zapasowa -
ARSS: lokale gastronomiczne w 2009 r.
... doświadczenie, za które później franczyzobiorcy skłonni będą zapłacić. Oto największe sieci restauracji casual dining, rozwijające się poprzez franczyzę i jedyne, które mają ... od kosmetycznych zaczynając na zmianach w umowach kończąc – mówi Adam Wroczyński, dyrektor ds. projektów w Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych. Co więcej, jak czytamy w ...
-
Zachowania konsumentów: pandemii boimy się mniej, ale to nie jest jeszcze optymizm
... czuje się bezpiecznie, jeśli chodzi o wyjście do sklepów – mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Consulting, Deloitte. Tylko 46 proc. ... o 4 pp. trendu zamówień dań z restauracji online. Naszym zdaniem jest to zbieżne ze wzrostem poczucia bezpieczeństwa podczas wyjścia do barów i restauracji. To chyba odzwierciedla także ...
-
Gastronomia, czyli ważny element warszawskich biurowców
... biznesowego będzie sprzyjał powiększaniu i urozmaicaniu części handlowo-usługowych w biurowcach — mówi Łukasz Żelezik, partner, dyrektor w Dziale Powierzchni Biurowych Colliers International. Posiłek z domu lub restauracji Badanie zrealizowane przez Colliers wyraźnie dowodzi, że pracownicy zatrudnienie w warszawskich biurowcach ciągle przynoszą do ...
-
Branża HoReCa perspektywiczna
... rozwoju oraz dobrych rokowań na przyszłość - mówi Radosław Drzewiecki, dyrektor sprzedaży w firmie Globus Polska. W latach 2005-08 polski rynek HoReCa wzrósł ... 2008 roku przejęła spółkę Maak, która zajmuje się dystrybucją alkoholi do hoteli, restauracji i punktów gastronomicznych na terenie województwa mazowieckiego i pomorskiego. Dzięki temu ...
-
Galeria społecznościowa. Jakie będzie centrum handlowe nowej ery?
... , Dyrektor Pionu Nieruchomości Handlowych w Dziale Zarządzania Nieruchomościami i Aktywami Savills. Podwalinami pod powstanie galerii społecznościowych były zmiany zachodzące na przestrzeni ostatnich lat, zarówno na rynku nieruchomości, jak i w sferze społecznej. Gastronomia w Polsce przebyła długą drogę, od otwarcia w 1992 r. pierwszej restauracji ...
-
Ulice handlowe, osiedla, biurowce. Nowe preferencje zakupowe
... się gastronomicznym centrum każdego większego miasta”, informuje Grażyna Melibruda, Dyrektor w Dziale Wynajmu Powierzchni Handlowych, JLL. Wyraźnym potwierdzeniem powyższego są ... stricte handlową, dziś jest miejscem okupowanym wręcz przez właścicieli restauracji, barów i kawiarni, a sklepy są właściwie tylko uzupełnieniem oferty gastronomicznej ...
-
Polacy a zwyczaje żywieniowe
... budżetowe wybierają sprawdzone adresy i nie są otwarte na eksperymenty. Wyjścia do restauracji najczęściej jednak rezerwują na specjalne okazje – wtedy wybierają te miejsca, ... Polaków dotyczące kultury przygotowania i spożywania posiłków – mówi Zofia Bugajna, dyrektor nowoutworzonej specjalizacji Food&Beverages w agencji Ciszewski MSL. – Dane ...
-
Czas wolny w czasach inflacji, czyli mniej pieniędzy na rozrywkę
... restauracji czy kina najczęściej przeznacza maksymalnie 100 zł, w przypadku 42% ten budżet waha się pomiędzy 100 zł a 300 zł - komentuje Katarzyna Grzywaczewska, Dyrektor ...
-
Ericsson: nadchodzą hybrydowe galerie handlowe
... ), rozszerzona rzeczywistość (AR) oraz programowalne materiały. Magnus Frodigh, Dyrektor Ericsson ds. Badań, zauważa: Częściowo publiczny charakter galerii handlowych ... towarzystwie. 50 procent konsumentów chciałoby chodzić do restauracji po to, by wirtualnie spotykać się ze znajomymi obecnymi w innej restauracji, w dowolnym miejscu na świecie. 08. ...
-
Zwyczaje zakupowe Polaków
... , to najskuteczniejszy rzecznik marki. [...]” – komentuje wyniki badania Paweł Rychliński, dyrektor generalny Przedstawicielstwa MasterCard Europe w Polsce. Po mleko i bułki do Biedronki, ... „Mój Czas Wolny”, w której w tym roku zapytano o ulubione sieci, zarówno kawiarni i restauracji, jak i kin, księgarni czy sklepów oferujących sprzęt sportowy. ...
-
Muzyka a zachowania konsumentów
... przeprowadzenie wraz z TNS OBOP badań w tym zakresie”, mówi Bogusław Pluta, dyrektor OZZ Związku Producentów Audio Video. „Mam nadzieję, że ich wyniki ... publicznych jest ewidentnie bezzasadne”, dodaje. Lokale gastronomiczne z muzyką sprzedają więcej Muzyka w restauracji czy klubie, w przekonaniu respondentów, jawi się jako ważny element składowy ...
-
Euro 2012 a praca w hotelarstwie i turystyce
... wpływ na kształtowanie infrastruktury zatrudnienia w sektorze turystycznym. Większość hoteli i restauracji poszukuje pojedynczych pracowników – brak ogłoszeń sugerujących, że istnieją placówki, będące ... związanych z działami sprzedaży i obsługi klienta – mówi Beata Szilf-Nitka, Dyrektor Zarządzający internetowej giełdy pracy infoPraca.pl. – Ponad 20 ...
-
Centra handlowe w Europie w I poł. 2015 r.
... zakresie istniejących centrów handlowych, jak i nowych inwestycji – powiedział Justin Taylor, dyrektor działu powierzchni handlowych w regionie EMEA w firmie Cushman & Wakefield. Na ... powierzchni 100 tys. mkw., które oferuje sklepy renomowanych sieci handlowych, 20 restauracji oraz 15-salowy multipleks, w tym pierwsze w krajach nordyckich kino IMAX. ...
-
Wakacje 2016: tańsza Tajlandia czy Grecja?
... koszt rzędu 4 889 złotych. Wakacyjny niezbędnik: koszty podróży samochodem, wizyt w restauracji i pamiątek Kto podczas urlopu planuje przemieszczać się samochodem, powinien udać ... - z przelotem, noclegiem i innymi wydatkami na miejscu!”, komentuje Vera Pershina, dyrektor regionalny KAYAK na Polskę i Rosję i dodaje: „Opracowując to zestawienie, ...
-
Social media. Kreują wizerunek firmy czy generują kryzysy?
... może wynikać np. z czystej złośliwości, czyli tzw. hejtu. Zwolniony pracownik restauracji może zamieścić na fanpage’u złośliwy komentarz zniechęcający do odwiedzenia lokalu ... będących w czasie menstruacji”, firma opublikowała film na YouTube, w którym dyrektor generalna w sarkastycznym tonie przeprasza mężczyznę – video obejrzało ponad 5 mln ludzi ...
-
Sprawdź, czy sztuczna inteligencja wygryzie cię z rynku pracy
... twierdzą autorzy raportu. Zmiany w metodzie płatności i sposobnie zamawiania jedzenia do swoich restauracji sukcesywnie wprowadza Mc Donalds. W lokalach na całym świecie goście mogą ... zmian wydaje się oczywisty. Z kolei Greg Creed, dyrektor generalny Yum, do której należy m.in. amerykańska sieć restauracji Taco Bell, przewiduje, że mogą zastąpić ...
-
Europa: wydarzenia tygodnia 36/2018
... ulokowała się na 7. miejscu w rankingu 10 miast "vegan-friendly" pod względem ilości restauracji dla osób na tej diecie (a tych całkowicie wegańskich jest już w Warszawie ... studentów, aby rozważyli pracę w tej krytycznej branży - powiedział Jewgienij Kasperski, dyrektor generalny Kaspersky Lab. Organizując nową edycję konkursu dla studentów - Secur'IT ...
-
Fuzje i przejęcia w Polsce w III kw. 2018 r.
... jak i w kontekście szukania nisz na rynkach zagranicznych - powiedział Karol Szykowny, Dyrektor w Navigator Capital Group. Na uwagę zasługują dwie transakcje dotyczące spółek ... 27 lipca) AmRest SE, notowany na GPW operator barów i restauracji, objął 100% udziałów w Sushi Shop, francuskiej sieci restauracji z kuchnia japońską. Sushi Shop Group była ...
-
Od targu do galerii. 100 lat handlu w Warszawie
... komfortowymi, nowoczesnymi przestrzeniami i bogatym wyborem sklepów – mówi Agata Czarnecka, Dyrektor w Dziale Doradztwa i Badań Rynku CBRE. W latach 90-tych zakochaliśmy się w supermarketach ... temu wzdłuż popularnych tras spacerowych pojawia się coraz więcej kawiarni i restauracji, których ten zakaz nie obejmuje. Problemem dla sklepów, zwłaszcza ...
-
Reklamy przyspieszają: 2,9% wzrostu po 9. miesiącach br. Są szanse na 3,5%
... wydatki sektora podróże i turystyka, hotele i restauracje – o 2,8 mln zł (dynamika +104%) – głownie za sprawą kampanii sieci restauracji Mc Donald’s. Istotnie więcej niż w 2018 r. wydali także reklamodawcy z sektorów: finanse (+2,7 mln zł, dynamika + ... zakończy 2019 rok wzrostem w przedziale od 3,0 do 3,5% - komentuje Magda Kolenkiewicz, Dyrektor ...
-
Usługi kurierskie i obsługa online. To liczy się jak nigdy
... marketingowej i dostarczają unikalnych doświadczeń konsumenckich – mówi Wiesław Kotecki, dyrektor, lider zespołu Experience Design w Deloitte Digital. Smart shopping ... że klient chce o nich opowiadać. Znacznie bardziej angażujące niż wyjście do restauracji jest przygotowanie kolacji własnoręcznie pod okiem mistrza kuchni z rozmowami o tajnikach ...
-
Polacy w dobie pandemii: obawy o polską gospodarkę, strach przed podróżami
... obrót spraw odpowiadać będzie m.in. m.in. z powodu okrojonej działalności restauracji, galerii handlowych i kin. - Wpływ na to może mieć również sytuacja finansowa części Polaków m.in. wykluczonych zawodowo z powodu wirusa – mówi Maciej Dąbrowski, dyrektor Departamentu Strategii i Innowacji Santander Consumer Banku. – Te osoby mogą mieć ...
-
Zachowania konsumentów w pandemii: zdrowie i bezpieczeństwo na 1. miejscu
... . Impulsywność zakupów została zastąpiona robieniem list zakupowych – mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Consulting, Deloitte. W sklepach typu ... deklaruje, że przez najbliższy miesiąc częściej będą zamawiać potrawy online z restauracji. – Wiedzę na temat preferencji zakupowych można wykorzystywać w projektowaniu ...
-
Baza noclegowa: 5 polskich miast idealnych na city break
... dominowało województwo mazowieckie. Turyści mogli wybierać z ponad 5 tys. miejsc, w tym prawie 1,1 tys. restauracji, 1,4 tys. barów, 562 stołówek oraz 2,3 tys. placówek gastronomicznych (to m.in. smażalnie, pijalnie, lodziarnie ... gdzie udadzą się osoby poszukujące chwili wytchnienia od miejskiego zgiełku – mówi Agata Czarnecka, Dyrektor ...
-
Zachowania konsumentów: mniej na żywność, więcej na paliwo
... . w ciągu dwóch tygodni - mówi Krzysztof Łagowski, Dyrektor, Strategy, Analytics and M&A, Konsulting, Deloitte. Indeks wydatków na ten cel deklarowany przez polskich konsumentów jest najwyższy w Europie. Polacy i Hiszpanie odnotowali najniższy w Europie indeks planowanych wydatków na wyjścia do restauracji i barów (-16 proc.). Najwyższy - na ...
-
Zachowania konsumentów: COVID-19 blokuje zakup wyprawki szkolnej
... okazje, za nami są Niemcy z wynikiem niższym o 6 pp. – mówi Anita Bielańska, Dyrektor w dziale Konsultingu, Deloitte. Ekspertka dodaje, że po nieznacznym spadku ... Najchętniej korzystamy z tej formy zakupów, kupując ubrania (36 proc.) oraz zamawiając jedzenie z restauracji (37 proc.). Eksperci Deloitte zauważają, że w najnowszej edycji badania o 3 pp. ...
-
Coface: w I połowie 2021 roku niewypłacalności w górę o 160 proc. r/r
... układów, nie mówiąc już o układach wykonanych. Sytuację w branżach komentuje Marcin Siwa, dyrektor działu oceny ryzyka w Regionie Europy Centralnej w Coface Sytuacja, z jaką mamy ... ona przede wszystkim firm powiązanych z branżą HoReCa. Działalność barów, restauracji, hoteli była ogromnie ograniczona w ostatnim roku. Brak imprez masowych, zmniejszenie ...