-
Centra handlowe dojrzewają, w siłę rosną małe miasta
... o silnej pozycji na rynku. Dopasowanie oferty do zmieniających się oczekiwań konsumentów i poszerzenie zestawu najemców o nowe marki handlowe, elementy rozrywkowe, gastronomiczne czy usługowe, stanowią skuteczne narzędzia budowania przewagi konkurencyjnej – mówi Natasa Mika, Dyrektor Działu Wynajmu Powierzchni Handlowych, BNP Paribas Real Estate ...
-
Kryptowaluty: już nie technologia, ale sposób płatności
... . Kryptowaluty trafiły pod strzechy. Dziś nie są jedynie technologią, ale również dość powszechnym środkiem płatności - coraz częściej akceptują je punkty gastronomiczne i detaliści, a w partnerstwo z giełdami kryptowalut wchodzą najlepsze drużyny sportowe. Warto jednak pamiętać, że rosnąca popularność inwestowania w kryptowaluty i płacenia za ich ...
-
Moda na wakacje wiosną?
... przygotowali na nowy sezon turystyczny. Hotele często są już odświeżone i wzbogacone o nowe elementy infrastruktury, np. nowe baseny, zjeżdżalnie czy punkty gastronomiczne. Z drugiej strony, musimy też liczyć się z tym, że niektóre usługi lub udogodnienia - np. przewozy busem na plażę czy animacje w języku ...
-
Chatboty w HR. Jak wdrożyć AI w rekrutacji i zarządzaniu?
... z funkcjonowaniem firmy, takie jak lokalizacja biur czy możliwe benefity pracownicze. Shamrock Foods Shamrock Foods, amerykańska firma świadcząca usługi gastronomiczne, to kolejny z przykładów pracodawców wykorzystujących Chatbota rekrutacyjnego. Wirtualny Rekruter Shamrock Foods zapamiętuje dane kontaktowe oraz zadaje kilka pytań dotyczących ...
-
Warszawskie ulice handlowe wracają do łask?
... gastronomii. Restauracje, bary i kawiarnie stanowią prawie jedną trzecią lokali dostępnych przy ulicach handlowych Warszawy, natomiast w polskich centrach handlowych lokale gastronomiczne stanowią maksymalnie 15%. Dobra kondycja sektora gastronomicznego jest w dużej mierze wspierana przez rosnącą zamożność polskich klientów, którzy wydają o ok ...
-
3 top trendy na rynku centrów handlowych
... nie tylko odmienia swój wizerunek, ale również zajmuje coraz to większą powierzchnię. Nie odbywa się to jednak kosztem sklepów - punkty gastronomiczne zajmują np. zewnętrzne tarasy jak w Vivo! Lublin czy place miejskie przed obiektami handlowymi jak w przypadku Galerii Kazimierz. Tego rodzaju zmiany ...
-
Gastronomia, czyli ważny element warszawskich biurowców
... o funkcjach mieszanych, łączących biura z handlem, przy znacznym udziale gastronomii. Inwestycje te będą wyznaczać nowe standardy infrastruktury uzupełniającej w biurowcach, a ich moduły gastronomiczne staną się miejscami spotkań, zabawy, pracy, nauki i odpoczynku. Dobrym tego przykładem są warszawskie Koszyki i Koneser, a już niedługo dołączą do ...
-
Upadłości firm I-VIII 2019 r.
... firm które zdominowałyby publikacje w MSiG. Na liście tych niewypłacalnych znalazły się więc firmy obsługujące rynek nieruchomości, pośrednictwa finansowego, gastronomiczne, ochrony zdrowia, reklamowe etc. Tymczasem w sektorze produkcyjnym niewypłacalności skupiają się w dwóch-trzech kategoriach: przede wszystkim produkcji wyrobów metalowych, w tym ...
-
Jak się miewa food court?
... ’s czy North Fish). Wielofunkcyjna przestrzeń gastronomiczna Udział gastronomii w centrach handlowych wzrósł ilościowo z 8,7% do 9,7%. Zmieniły się także same strefy gastronomiczne (tzw. food courts) poprzez poprawę estetyki, funkcjonalności i zróżnicowanie oferty. — Odeszły w przeszłość przestrzenie lub miejsca jadalne ze stołami, ustępując ...
-
Jakiego biura pragną pracownicy?
... pracy, szczególnie gdy kandydat wybiera spośród kilku propozycji. Przyszli pracownicy zwracają też uwagę, czy w okolicy biura znajdują się punkty handlowe i gastronomiczne, ważna jest dla nich również bliskość zieleni, gdzie mogą miło spędzać czas także po pracy” – mówi Anna Tietianiec, ekspert rynku ...
-
Powstaje Panattoni Park Gdańsk Airport
... magazyny, nowoczesne centrum badawczo-rozwojowe czy zapowiedziana budowa Airport City - kompleksu biurowego zlokalizowanego wzdłuż terminali lotniska, oferujących także funkcje usługowe, gastronomiczne oraz hotelowe. Jak podkreśla Marek Dobrzycki, Managing Director z Panattoni Europe: "Port lotniczy zawsze staje się kołem zamachowym rozwoju okolicy ...
-
Wolne niedziele nie zachwiały centrami handlowymi?
... wyniki nie zaskakują jeżeli uwzględnimy, że już teraz centra handlowe to coś więcej niż tylko miejsce robienia zakupów. Rozbudowane strefy gastronomiczne i rozrywkowe powodują, że klienci mogą przyjść do centrum handlowego w dowolnym momencie, nawet w wolne niedziele, gdy strefa handlowa nie jest czynna ...
-
Cień koronawirusa nad światową gospodarką
... na obecnym etapie nie do oszacowania. Posłużmy się przykładami kilku państw. Amerykanie w ubiegłym roku wydali 2,1 bln dolarów na usługi (transportowe, gastronomiczne, hotelarskie i rekreacyjne). Przychody z tych sektorów trafiają do wielu miejsc. To z nich bezpośrednio płaci się pracownikom za ich pracę. To z nich ...
-
Kiedy wróci wzrost gospodarczy? 2 realne scenariusze dla polskiej gospodarki
Jeszcze do połowy marca w odniesieniu do wpływu pandemii na polską gospodarkę panował optymizm. Instytucje już wtedy skorygowały w dół swoje wcześniejsze prognozy, wciąż jednak przewidywały, że spadek PKB będzie dotyczył tylko II kwartału, a w skali roku gospodarka urośnie. Warto zwrócić uwagę, że prognozy przewidujące skurczenie się polskiej ...
-
GUS: oceny koniunktury gospodarczej najgorsze w historii
... bieżącym miesiącu na poziomie minus 70,0. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 76,2) niż jednostki gastronomiczne (minus 65,7). Informacja i komunikacja W kwietniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury gospodarczej (NSA) kształtuje się na poziomie minus 19,4 – po raz ...
-
Odmrożenie gastronomii: szansa na mniejsze straty, ale nie koniec problemów
... , że w 2018 roku gastronomia miała na terenie Polski dość silną reprezentację - 69,8 tys. placówek gastronomicznych, z czego: 38,2 proc. to punkty gastronomiczne, 28,2 proc. – restauracje, 27,6 proc. bary. Szacowana wówczas wartość branży to około 33 mld złotych. I wprawdzie gastronomia cieszy się, że ...
-
Czy postawy wobec pandemii mogą wpływać na wizerunek marki?
... marki aktywnie włączyły się w działania np. na rzecz służby zdrowia czy szycie maseczek, inne pozostały w cieniu. Teraz, gdy placówki handlowe i gastronomiczne otwierają się ponownie, będziemy mieli do czynienia z nową sytuacją na rynku. Agnieszka Górnicka, prezes agencji Inquiry dodaje: Sklepy muszą zadbać ...
-
Aplikacje zdrowotne: ochrona zdrowia czy ochrona danych?
... przez Rozporządzenie Rady Ministrów z 2 maja br. Zgodnie z nim kina, punkty fitness oraz powierzchnie rekreacyjne nadal pozostają zamknięte, natomiast strefy gastronomiczne, restauracje czy kawiarnie, które rozpoczęły działalność w poniedziałek, dostosowują się do szeregu restrykcji. Bez tłumów Pierwsze wyniki odwiedzalności centrów pokazują, że ...
-
Koniunktura gospodarcza V 2020. W danych GUS wyraźny wpływ COVID-19
... i gastronomia Wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się w bieżącym miesiącu na poziomie minus 60,4 wobec minus 70,0 w kwietniu. Podmioty gastronomiczne formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 66,0) niż jednostki prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania (minus 58,5). Informacja i komunikacja W maju wskaźnik ...
-
Pokolenie Lockdown: na czym polega nowy problem rynku pracy?
... . aktywnych zawodowo młodych osób w Polsce pracuje w sektorach bezpośrednio dotkniętych przez restrykcje związane z pandemią. Do tych sektorów wliczamy branżę hotelową, usługi gastronomiczne, jak i handel detaliczny i hurtowy. Dla porównania, ten sam odsetek zatrudnienia dla osób powyżej 24 roku życia wynosi w Polsce 16 proc ...
-
Koniunktura przemysłowa GUS: nastroje lepsze niż w maju
... minus 34,0 wobec minus 60,4 w maju. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 37,4) niż jednostki gastronomiczne (minus 29,5). Informacja i komunikacja W czerwcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie minus 4,3 – wyższym niż przed miesiącem ...
-
Baza noclegowa: 5 polskich miast idealnych na city break
... znajduje się województwo dolnośląskie z ponad 1,7 tys. miejsc, gdzie 480 to restauracje, 852 to bary, 154 to stołówki, a 298 to punkty gastronomiczne. W województwie pomorskim baza gastronomiczna nieco ponad 1,3 tys. miejsc, a w wielkopolskim jest skromniejsza i nie przekracza 1 tys. (dokładnie 990 miejsc). - Turystyka i gastronomia to ...
-
Centra handlowe: odwiedzalność w górę, ale kłopotów nie brak
... . Swoją premierę miała również niemiecka marka z modą "plus size" Ulla Popken. W tym samym czasie z rynku zniknęły cztery marki - odzieżowa Camaieu, gastronomiczne Papa Diego i Van Dog, a także księgarnie z logo Mole Mole.
-
GUS: oceny koniunktury coraz lepsze, najgorzej w zakwaterowaniu
... minus 22,7 wobec minus 34,0 w czerwcu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 32,6) niż jednostki gastronomiczne (minus 12,2). Informacja i komunikacja W lipcu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie dodatnim (plus 3,1) wobec ujemnego przed ...
-
Kwarantanna pracowników z Ukrainy szansą polskich pracodawców?
... . Najwyższy, czerwony stopień oznacza identyczne restrykcje, z jakimi Ukraińcy musieli mierzyć się na początku pandemii - zawieszony zostaje transport, zamknięte są punkty gastronomiczne, centra handlowe, sklepy czy placówki oświatowe. Krzysztof Inglot, prezes Personnel Service i ekspert ds. rynku pracy, przyznaje, że z punktu widzenia polskich ...
-
Co 2. Polak chce, aby wróciły niedziele handlowe
... , których biznesplany zakładają pracę 7 dni w tygodniu. Ucieszą się też centra outletowe, które największą odwiedzalność mają w sobotę i niedzielę oraz punkty gastronomiczne w centrach handlowych. Nie należy też zapominać o pracownikach, głównie studentach, którzy właśnie w niedzielę mają możliwość sobie dorobić. Są jednak tacy, którzy ...
-
Bankowość mobilna dla firm - wszystko co należy wiedzieć
... medyczne oparte o system tzw. "e-medycyny" lub "tele-medycyny"; branża finansowa; instytucje ubezpieczeniowe; wszelkiego rodzaju małe i średnie przedsiębiorstwa - kwiaciarnie, lokale gastronomiczne, firmy eventowe. Na podstawie powyższych informacji można być pewnym, iż niezależnie od rodzaju prowadzonego przedsiębiorstwa bankowość mobilna dla firm ...
Tematy: -
GUS: koniunktura gospodarcza lepsza, ale ciągle pod kreską
... minus 19,3 wobec minus 22,7 w lipcu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 31,8) niż jednostki gastronomiczne (minus 8,7). Informacja i komunikacja W sierpniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 5,4 czyli wyższym niż przed miesiącem ...
-
GUS: koniunktura gospodarcza daleka od ideału, najgorzej w zakwaterowaniu
... minus 21,2 wobec minus 19,3 w sierpniu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 31,3) niż jednostki gastronomiczne (minus 12,6). Informacja i komunikacja We wrześniu wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 9,5 czyli wyższym niż przed ...
-
GUS: w danych widać wyraźne pogorszenie koniunktury
... wobec minus 21,2 we wrześniu. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 35,1) niż jednostki gastronomiczne (minus 27,6), choć te ostatnie odnotowują większe pogorszenie koniunktury w skali miesiąca. Informacja i komunikacja W październiku wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury ...
-
Handlowe ulice w Warszawie: stracą czy zyskają na pandemii?
W I połowie br. zasoby wolnej powierzchni zlokalizowanej przy handlowych ulicach w Warszawie skurczyły się o 2 p.p. Z dużą dozą prawdopodobieństwa można założyć, że tendencja ta utrzyma się również w nadchodzących miesiącach. W wyniku pandemii klienci poszukują bowiem takich miejsc na zakupy i spotkania, które zagwarantują im bezpieczeństwo i ...
-
Brak chętnych na działalność gospodarczą to mniej miejsc pracy
II i III kwartał bieżącego roku przyniosły spadki w zakresie ilości rejestrowanych działalności gospodarczych. Biorąc pod uwagę bieżące realia, taki obrót spraw nie jest dużym zaskoczeniem. Eksperci Personnel Service podkreślają jednak, że sytuacja ta nie pozostaje bez wpływu na rynek pracy. Podobnie zresztą jak rosnąca liczba upadłości, która ...
-
Zachowania konsumentów: Polacy przestraszeni pandemią jak nigdy wcześniej?
... , którzy czują się komfortowo w barach i restauracjach, najnowsza ankieta pokazuje spadek aż o 11 pp. (30 proc.). Trzeba jednak zaznaczyć, że lokale gastronomiczne od 24 października mogą serwować jedzenie jedynie na wynos. Tylko nieco ponad jedna czwarta z nas czuje się dziś bezpiecznie podczas ...
-
GUS: dobra koniunktura gospodarcza już tylko w 1 sektorze
... 61,1 wobec minus 29,0 w październiku. Podmioty prowadzące działalność w zakresie zakwaterowania formułują bardziej niekorzystne oceny koniunktury (minus 69,6) niż jednostki gastronomiczne (minus 56,4). Informacja i komunikacja W listopadzie wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury (NSA) kształtuje się na poziomie plus 3,9 – niższym niż przed miesiącem ...
-
Zachowania konsumentów: obawy na rekordowym poziomie, tniemy wydatki
... o 11 pp. spadła liczba konsumentów, którzy w barach i restauracjach czują się bezpiecznie, ale także z tym, że na skutek wprowadzonych obostrzeń usługi gastronomiczne działają obecnie w bardzo ograniczonym zakresie – mówi Kamil Kucharczyk, Wicedyrektor w dziale Doradztwa Finansowego, Deloitte. Na podobnym jak miesiąc temu poziomie utrzymują ...