-
Usługi gastronomiczne muszą podążać za klientami
... . Usługi gastronomii rozwijają się również bardzo intensywnie poza sektorem nowoczesnego handlu. Ulice handlowe, ważne punkty komunikacyjne, regularne i sezonowe skupiska gastronomiczne, food trucki, intensywny wzrost usług gastronomicznych typu „delivery service”, wszystkie te trendy rozwijają się jednocześnie odpowiadając na potrzeby różnych grup ...
-
ARSS: lokale gastronomiczne w 2009 r.
... gastronomiczne rozwijające się poprzez franczyzę wzbogaciły się o ponad 300 lokali, których uruchomienie ... się dzieli swoim pomysłem na biznes? W Polsce wciąż dominuje gastronomia niezależna – pojedyncze bary, restauracje, punkty gastronomiczne stanowią ok. 75 proc. wszystkich lokali działających w tej branży w naszym kraju. Jednocześnie jednak ...
-
Punkty gastronomiczne pod lupą Inspekcji Handlowej
... , że w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych występują nieprawidłowości, które powinny wzbudzić czujność każdego konsumenta. IH na zlecenie UOKiK sprawdziła 424 punkty gastronomiczne: restauracje, kluby, bary na dworcach, bary mleczne, punkty fast food należące do sieci, placówki serwujące jedzenie w miejscach letniego i zimowego wypoczynku ...
-
Lokale gastronomiczne w Polsce 2005
... duży wpływ mają warunki pogodowe. Rynek gastronomiczny w Polsce, na którym działają zarówno duże sieci restauracji międzynarodowych, jak i małe niezależne punkty gastronomiczne, jest rynkiem bardzo rozdrobnionym. Nadal tylko około 10 proc. punktów całorocznych jest zrzeszonych w sieciach. Biorąc pod uwagę postępującą koncentrację sprzedaży ...
-
Firmy turystyczne i gastronomiczne weryfikowane w sieci
W ciągu ostatniego roku Polacy najczęściej szukali w sieci informacji na temat firm z branży turystycznej i gastronomicznej - wynika z badania Millward Brown SMG/KRC dla Rzetelnej Firmy. Internet jest też wykorzystywany przez konsumentów do sprawdzania usług finansowych oraz ofert sklepów detalicznych i hurtowni. Tylko 4 proc. badanych nie szukało ...
-
Nieuczciwe obiekty gastronomiczne
Niewłaściwa jakość potraw i napojów, nierzetelna obsługa oraz błędne ceny - to najczęstsze nieprawidłowości wynikające z ostatniej kontroli Inspekcji Handlowej barów na szlakach turystycznych. Zakwestionowano blisko dziewięćdziesiąt procent skontrolowanych placówek. W I kwartale 2008r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę prawidłowości i ...
-
Lokale gastronomiczne zwiększają obroty
W 2008 r. obroty lokali gastronomicznych w Polsce wrosły o 8 proc., wynika z opublikowanego w piątek raportu GfK Polonia. W 2008 r. liczba punktów gastronomicznych przekroczyła 61 tys., podał instytut badawczy GfK Polonia. Oznacza to wzrost liczby lokali o kilka proc. O około 8 proc. wzrosły też obroty całej gastronomii w Polsce. Obecnie z powodu ...
-
Lokale gastronomiczne: przychody a lokalizacja
PMR Research - dział badawczy firmy PMR - przeprowadził w marcu i kwietniu 2010 r. badanie wśród ponad 600 placówek gastronomicznych w Polsce. Badanie zostało przeprowadzone na potrzeby najnowszego raportu PMR pt. "Rynek HoReCa w Polsce 2010. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2010-2012". Poniżej prezentujemy wybrane wyniki badania. ...
-
Galeria Victoria: otwarcie w X 2010 r.
... kompleksu Galeria Victoria, czyli poszczególne sklepy, hipermarket, sklep ze sprzętem elektronicznym Media Expert, kino Cinema City z siedmioma salami, restauracje, punkty gastronomiczne, kawiarnie, punkty usługowe, park handlowy oraz ogólnodostępny amfiteatr. „Jesteśmy bardzo zadowoleni, że możemy ujawnić datę otwarcia Galerii Victoria oraz już ...
-
Polska: wydarzenia tygodnia 33/2016
... wraz z nimi lokale gastronomiczne, górskie szlaki czy bałtyckie i mazurskie plaże. Znalezienie wolnego miejsca to nie lada wyzwanie, a ... ZŁ ZA URLOP W ZAKOPANEM... Hotele w rodzimych kurortach pękają już w szwach, a wraz z nimi lokale gastronomiczne, górskie szlaki czy bałtyckie i mazurskie plaże. Znalezienie wolnego miejsca to nie lada wyzwanie, a ...
-
Wynajem lokali gastronomicznych w Polsce
... sięga 76 zł/m2 natomiast w Krakowie wynosi 80 zł/m2. W obu przypadkach najszerszą ofertę stanowią lokale gastronomiczne położone w centrach miast. Szczególnie centrum Krakowa jest znane jako „zagłębie” gastronomiczne. Koncentracja oferty gastronomicznej na niewielkim obszarze ma zarówno pozytywne jak i negatywne strony. Stosunkowo trudno znaleźć ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą, Rosją i Białorusią III kw. 2010
... wydawał najwięcej na paliwo – 150 zł, napoje alkoholowe – 12 zł, usługi gastronomiczne i noclegi – odpowiednio po 8 zł i 12 zł. Cudzoziemiec przekraczający granicę polsko-rosyjską przeciętnie ... do środków transportu – 21 zł, mięso i wyroby mięsne – 20 zł oraz usługi gastronomiczne i noclegi – odpowiednio po 18 zł i 10 zł. Natomiast Polak przeciętnie ...
-
Rynek gastronomiczny 2017
... wizyt, jak i odwiedzania/próbowania różnych typów lokali”. Konsumenci, którzy odwiedzali punkty gastronomiczne, wydawali w nich średnio 98 zł miesięcznie (jest to najwyższa wartość na przestrzeni ostatnich 9 lat). Polacy najczęściej odwiedzali punkty gastronomiczne w celu spotykania się ze znajomymi lub spontanicznie, bez szczególnej okazji. Wybór ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą IV kw. 2008
... – bo o ponad 70% – przeznaczyli na pozostałe wydatki, w tym na noclegi i usługi gastronomiczne (spadek w porównaniu z III kwartałem 2008 roku odpowiednio o 82,9% i o 79,8%). ... wydatki (na usługi) – 3,0%, w tym wydatki na noclegi stanowiły 1,3% i na usługi gastronomiczne – 1,6%. Wśród artykułów nieżywnościowych największym zainteresowaniem cieszyły się ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą I kw. 2009
... o ponad 57% – przeznaczyli na pozostałe wydatki, w tym na noclegi i usługi gastronomiczne (spadek w porównaniu z IV kwartałem 2008 roku odpowiednio o 53,3% i o ... ) – 2,2%, z tego wydatki na noclegi stanowiły 0,9% a na usługi gastronomiczne – 1,3%. Wśród artykułów nieżywnościowych największym zainteresowaniem cieszyły się nadal materiały budowlane ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą i Białorusią IV kw. 2009
... przypadło 12,4% ogółu wydatków, a na usługi – 1,4%, z tego wydatki na usługi gastronomiczne stanowiły 0,9%, a na noclegi – 0,4%. Wśród artykułów nieżywnościowych największym zainteresowaniem nadal ... 132 zł, napoje alkoholowe – 15 zł, wyroby tytoniowe – 8 zł. Na usługi gastronomiczne wydatkował 19 zł, a na noclegi – 13 zł. Struktura według celu ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą, Rosją i Białorusią II kw. 2010
... owoców i ich przetworów (o 43,3%). Wyższe były również wydatki Polaków na usługi gastronomiczne (o 63,9%) i noclegi (o 39,6%). W strukturze wydatków poniesionych ... najwięcej na paliwo – 139 zł, napoje alkoholowe – 13 zł, usługi gastronomiczne i noclegi – po ok. 8 zł Cudzoziemiec przekraczający granicę polsko-rosyjską przeciętnie wydawał najwięcej na ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą, Rosją i Białorusią IV kw. 2011
... i obuwie (13,7%). Cudzoziemcy przekraczający granicę polsko-rosyjską najwięcej wydali na odzież i obuwie (34,3%), mięso i wyroby mięsne (12,0%) oraz usługi (11,8%), głównie gastronomiczne i noclegi. Podobnie jak cudzoziemcy, Polacy objęci badaniem największe wydatki za granicą ponieśli na zakup towarów. W IV kwartale 2011 r. wyniosły one ...
-
Polskie stadiony potrafią na siebie zarobić
... mieści również 3100 m kw. powierzchni handlowo-usługowej, w której znajdują się kioski gastronomiczne, przestrzeń wystawiennicza oraz sportowo-rekreacyjna. Na stadionie znaleźć można 2500 ... na obiekcie. Na terenie stadionu mieszczą się ponadto 24 kioski gastronomiczne, pub, a także sklep z pamiątkami i akcesoriami klubowymi oraz Muzeum Lechii Gdańsk. ...
-
Gastronomia w Polsce: coraz więcej placówek i klientów
... rosnącą świadomość zagadnień związanych ze zdrowym żywieniem, co w znacznym stopniu determinuje wybór oferty gastronomicznej. Konsumenci, którzy mają w zwyczaju odwiedzać punkty gastronomiczne, robią to średnio 3,2 raza w miesiącu (wskaźnik bez zmian w porównaniu do 2015), wydając średnio 94 zł miesięcznie na posiłki (niewielki spadek ...
-
O tym jak centra handlowe przeżyły wolną niedzielę
... strony centrów handlowych. Z takich akcji słynie m.in. warszawskie centrum Blue City. Zakaz handlu obejmuje 32 wyłączenia, takie jak m.in. lokale gastronomiczne typu restauracje, kawiarnie, lodziarnie, cukiernie, piekarnie, a także kwiaciarnie, sklepy na stacjach paliw i na dworcach, sklepy z pamiątkami i dewocjonaliami, poczty, apteki, wszelkiego ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą III kw. 2008
... 84,4%. Na towary żywnościowe przypadło 10,9% ogółu wydatków, a na pozostałe wydatki (na usługi) – 4,7%, w tym wydatki na noclegi stanowiły 1,7% i na usługi gastronomiczne – 2,7%. Wśród artykułów nieżywnościowych największym zainteresowaniem cieszyły się materiały budowlane, sprzęt gospodarstwa domowego oraz artykuły do wystroju mieszkań. Z towarów ...
-
Rynek HoReCa w Polsce 2009
... . Dodatkowo, zmiany w przyzwyczajeniach części polskich konsumentów wydają się na tyle trwałe, że nie zrezygnują oni szybko z usług oferowanych przez lokale gastronomiczne, szczególnie tych dostępnych w przystępnych cenach. Zdaniem PMR z tego też względu poszczególne segmenty rynku HoReCa zostaną w różnych stopniu dotknięte przez skutki ...
-
Baza noclegowa w Polsce 2009
... o 28 jednostek więcej niż w roku poprzednim. Największą grupę stanowiły restauracje - 2518, następnie bary i kawiarnie - 2349, stołówki - 1974 oraz punkty gastronomiczne (np. smażalnie, pijalnie, lodziarnie itp.) - 704. Najwięcej placówek gastronomicznych zlokalizowanych było w hotelach – 2658 a wśród nich najliczniejszą grupę stanowiły restauracje ...
-
Handel a ruch graniczny z Ukrainą, Rosją i Białorusią I kw. 2010
... wydatki na towary nieżywnościowe – 81,5%. Na towary żywnościowe przypadło 16,4% ogółu wydatków, a na usługi – 2,1%, w tym wydatki na usługi gastronomiczne stanowiły 1,2%, a na noclegi – 0,6%. Spośród artykułów nieżywnościowych największym zainteresowaniem cudzoziemców cieszyły się materiały budowlane, sprzęt gospodarstwa domowego oraz artykuły ...
-
Franczyza w gastronomii 2010-2011
Pomimo kryzysu, jaki dotknął branżę gastronomiczną na przestrzeni dwóch ostatnich lat, sieci rozwijające się poprzez franczyzę powiększyły się w tym czasie o ok. 600 lokali - wynika z raportu Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych. Sieci będą odgrywać coraz większą rolę na polskim rynku gastronomicznym, podobnie jak dzieje się to w Stanach ...
-
Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym
... od stosowania marż gastronomicznych w ujęciu procentowym, a doliczanych do cen detalicznych (zakupu) w poszczególnych grupach surowców. Ceny gastronomiczne surowców są ustalane w tym systemie kwotowo, a zatem marże gastronomiczne doliczane do różnych surowców mogą wykazywać znaczące wahania. Aby uzyskać zamierzoną cenę gotowego dania lub określony ...
-
Baza noclegowa w Polsce I-VII 2013
... z pełnym węzłem sanitarno-higienicznym, przy czym wskaźnik ten w hotelach wynosi 98,9%, w pensjonatach 99%, w motelach 93,7% a najmniej w pozostałych hotelowych – 86,3%. Placówki gastronomiczne – stan w dniu 31 lipca 2013 r. Badanie bazy noclegowej w lipcu 2013 r. wykazało 7 594 placówek gastronomicznych znajdujących się w turystycznych obiektach ...
-
Upadłości firm I 2014
... czy materiałów budowlanych (m.in. stolarki drzwiowej i okiennej). Firmy usługowe, które znikają z rynku to nie tylko firmy hotelarskie czy gastronomiczne, wydawnicze czy programistyczne. Cztery spośród styczniowych bankructw firm usługowych dotyczyły firm związanych z budownictwem – wykonywaniem prac projektowych, doradczych z zakresu inżynierii ...
-
Polski rynek nieruchomości handlowych III kw. 2015
... celu jest po części związana z rosnącą siłą nabywczą społeczeństwa. Zwiększenie przestrzeni pod tego typu lokale może zachęcić nowe międzynarodowe sieci gastronomiczne do wejścia na polski rynek”, komentuje Edyta Potera. Wskaźnik powierzchni niewynajętej i czynsze Poziom powierzchni niewynajętych w największych miastach kształtuje się pomiędzy ...
-
Idealny biurowiec to nie tylko miejsce pracy
... również dla tych, które odbywają się w mniej oficjalnej atmosferze. Dlatego też na terenie obiektów biurowych coraz częściej znajdujemy luksusowe lokale gastronomiczne i kluby fitness, które często stają się wizytówką tych obiektów. Obok stref konferencyjnych i przestrzeni coworkingowych, w prestiżowych obiektach biurowych coraz liczniej aranżowane ...
-
Galeria społecznościowa. Jakie będzie centrum handlowe nowej ery?
... m.in. Arkadia i Galeria Mokotów, które poszerzyły swoje strefy gastronomiczne (tzw. food court). Pierwszym obiektem w Polsce, który można uznać w pełni za galerię społecznościową była warszawska Hala Koszyki. W jej centralnej części znajdują się bary i lokale gastronomiczne. Jedna z restauracji czynna jest całą dobę sprawiając, że ...
-
Centra handlowe: nowa fala otwarć w Polsce
... Już nawet 12,5% powierzchni najmu centrów handlowych w głównych polskich miastach zajmują lokale gastronomiczne. Udział ten będzie rósł m.in. w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby i nawyki konsumentów. „Rosnącym zainteresowaniem cieszą się nowoczesne koncepty gastronomiczne, które powstają głównie w Warszawie – takie jak Hala Koszyki, EC Powiśle ...
-
Gastronomia opanowuje galerie handlowe?
... handlowych, które są kojarzone przez odwiedzających również jako miejsca spotkań i wspólnego spędzania czasu. Ponadto, urozmaicenie oferty centrów o lokale gastronomiczne to sposób na dostarczenie klientom unikalnego doświadczenia zakupowego, tzw. „shopping experience”, dodaje Edyta Potera. Magiczny trójkąt zależności Gastronomia w centrach ...
-
Biurowce to już więcej niż biura
... zagospodarowanie prawie 8-hektarowego terenu dawnej fabryki Karola Scheiblera, gdzie ma powstać 90 tys. mkw. powierzchni mieszkaniowej, biurowej i usługowej, a także lokale gastronomiczne, handlowe oraz obiekty kulturalne. Na łódzką inwestycję przy ulicy Tymienieckiego złoży się 20 budynków, a w jej sercu zajdzie się zabytkowa elektrociepłownia ...