-
Kontrole jakości IJHARS w 2009 r.
... IJHARS polegają na sprawdzeniu czy artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W 2009 r. IJHARS przeprowadziła 37 programów kontroli jakości handlowej w 21 grupach artykułów rolno-spożywczych, którymi objęto 2.169 firm ...
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2009
... klasie Ekstra i klasie I, z wyłączeniem klasy II), podania na zawieszce informacji niezgodnych z danymi określonymi na opakowaniu produktu (tj. kraju pochodzenia i klasy jakości). Dodatkowo, w przypadku 22 partii o łącznej masie 5943 kg stwierdzono brak podania informacji przeznaczonych dla konsumenta w języku polskim. Ponadto, kwestionowano jakość ...
-
Jakość żywności: przyprawy
... świadczą o tym iż nie wszyscy kontrolowani producenci dokładają należytej staranności, aby uzyskać produkt o pożądanej i oczekiwanej przez konsumenta jakości i nie monitorują na bieżąco jakości wyprodukowanych wyrobów. W celu ochrony interesów konsumentów, jak również producentów działających zgodnie z zasadami uczciwej konkurencji, Inspekcja JHARS ...
-
IJHARS: kontrola produktów regionalnych
... kontrole u producentów 9 produktów rolnych i środków spożywczych zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS i wydały łącznie 141 świadectw jakości potwierdzających zgodność ze specyfikacją. Świadectwo jakości jest dokumentem potwierdzającym zgodność procesu produkcji danego produktu ze specyfikacją. Dokument ten wydawany jest przez wojewódzkich ...
-
Kontrola żywności: wykonanie zaleceń IJHARS I kw. 2011
... : 7 decyzji nakazujących poddanie artykułów rolno-spożywczych zabiegom mającym na celu doprowadzenie do prawidłowego znakowania, 3 decyzje zakazujące wprowadzenia do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej, 17 decyzji w celu wymierzenia kar pieniężnych, w łącznej kwocie 39 764 zł, w tym: 6 decyzji w łącznej kwocie 16 500 zł, za ...
-
Przetwory mleczne: kontrola IV kw. 2009
... .: 4 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6 500 zł, w tym: 3 decyzje z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów (art.40a ust. 1 pkt 3 ustawy o jhars) na łączną kwotę 1 500 zł ...
-
Jakość owoców i warzyw w IV kw. 2009
... partii), ze względu na: objawy gnicia i zepsucia, znaczną utratę świeżości, uszkodzenia zewnętrzne, niespełnienie wymagań dla deklarowanej klasy jakości (np. w przypadku jabłek deklarowano I klasę jakości, podczas gdy patia odpowiadała wymaganiom jakościowym dla klasy II), niespełnienie wymagań jednolitości odmianowej (np. jabłka, owoce cytrusowe ...
-
Jakość owoców i warzyw I kw. 2010
... na to, iż przedsiębiorcy nie dostosowali się jeszcze do nowych przepisów w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. W odniesieniu do pozostałych wyróżników jakości handlowej (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących klas jakości, prezentacji, wielkości), więcej nieprawidłowości stwierdzono w odniesieniu do produktów SMS (4% liczby ...
-
Jakość owoców i warzyw w I kw. 2011
... , tj. nazwy i adresu pakującego i/lub wysyłającego, brak informacji o klasie jakości, nazwie odmiany, wielkości - w przypadku norm szczegółowych, podawanie błędnych informacji o klasie jakości, nazwie odmiany lub wielkości, np. na wywieszce przy produkcie podawano klasę jakości lub nazwę odmiany inną niż deklarowana na opakowaniu lub umieszczano ...
-
Jakość żywności: oliwa z oliwek w II kw. 2011
... , Katowicach, Krakowie i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, ze szczególnym uwzględnieniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (Extra Virgin) oraz zafałszowań. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z rozporządzeniem ...
-
Napoje spirytusowe: kontrola IV kw. 2009
... następujące sankcje: 4 decyzje administracyjne, w tym: 2 nakładające kary pieniężne, na łączną kwotę 4 183 zł, za wprowadzenie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej, w tym: 1 decyzję w kwocie 1183 zł za wprowadzenie do obrotu artykułów o niewłaściwych cechach fizykochemicznych, 1 decyzję w kwocie 3000 zł za wprowadzenie ...
-
Jakość żywności: tłuszcze do smarowania w IV kw. 2010
... składu składnika złożonego, nie wymienienie składników występujących w środku spożywczym w porządku malejącym, umieszczenie informacji o klasie jakości, podczas gdy deklarowany dokument normalizacyjny nie przewiduje podziału na klasy jakości. Należy zaznaczyć, że niektóre kontrolowane partie tłuszczów do smarowania były kwestionowane ze względu na ...
-
Jakość owoców i warzyw w III kw. 2011
... kontroli Inspekcji JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, głównie: jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, sałaty oraz śliwek, wiśni, czereśni ...
-
Przetwory zbożowe: kontrola IV kw. 2009
... kontroli Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale 2009 roku wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów zbożowych: mąki pszennej i żytniej, kaszy manny, kaszy jęczmiennej oraz kaszy gryczanej, w zakresie zgodności z deklaracją producenta. ZAKRES KONTROLI Kontrolę ...
-
Jakość żywności: majonezy i sosy majonezowe
... być wynikiem świadomego działania producenta, który w celu obniżenia kosztów produkcji, zaniża zawartość drogich surowców lub dodatkowo stosuje tańsze zamienniki. Kontrole jakości handlowej majonezów i sosów majonezowych są regularnie przeprowadzane od 2005 roku. Parametry fizykochemiczne tych wyrobów były sprawdzane przez Inspekcję JHARS dwa ...
-
Jakość piwa w III kw. 2011 r.
... w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem WIJHARS w Bydgoszczy) przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej piwa. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej piwa w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz z deklaracją producenta, w tym sprawdzenie prawidłowości znakowania ...
-
Jakość handlowa mrożonek: kontrola IJHARS
... mrożonek owocowych i warzywnych, produkty te stały się popularne wśród konsumentów. W związku z tym, utrzymanie i poprawa jakości oferowanych do sprzedaży mrożonek jest niezwykle istotna. Kontrole jakości handlowej wpływają na poprawę jakości handlowej sprawdzanych mrożonek oraz na utrzymanie odpowiednich warunków ich przechowywania i transportu.
-
Jakość żywności: soki i nektary w II kw. 2010 r.
... , Kielcach, Krakowie, Katowicach, Łodzi, Poznaniu, Szczecinie i Warszawie przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej soków i nektarów z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej soków i nektarów, głównie soku jabłkowego i soku z owoców cytrusowych oraz nektaru ...
-
Jakość żywności: wyroby garmażeryjne w III kw. 2010
... Po zakończeniu czynności kontrolnych, wydano 68 zaleceń pokontrolnych wzywających do usunięcia nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej. PODSUMOWANIE I WNIOSKI Dokonując porównania wyników z poprzedniej kontroli jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych przeprowadzonej w III kwartale 2009 roku z wynikami kontroli przeprowadzonej w III kwartale ...
-
Jakość żywności: przetwory mleczne w III kw. 2010
... nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 31 985 zł, w tym: 18 decyzji z tytułu wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 22 985 zł, 1 decyzję z tytułu wprowadzenia do ...
-
Jakość żywności: przetwory mleczne w I kw. 2011
... do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego na kwotę 1 000 zł, 20 decyzji z tytułu wprowadzania do obrotu artykułów rolno-spożywczych nieodpowiadających jakości handlowej określonej w przepisach o jakości handlowej lub deklarowanej przez producenta w oznakowaniu tych artykułów na łączną kwotę 33 271 zł, 3 decyzje nakazujące poddanie ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
... jakość handlową wyrobów z grupy Premium, tj. wędzonek, kiełbas suszonych i podsuszanych oraz produktów posiadających przyznane znaki jakości, nagrody lub wyróżnienia itp., tj. znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Produkt najwyższej jakości w przemyśle mięsnym i Hit roku, wytwarzanych w oparciu o receptury opracowane 25 lat temu, wpisanych do katalogu ...
-
Jakość pieczywa półcukierniczego w III kw. 2011 r.
... JHARS na 2011 rok, w III kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego. I. CEL KONTROLI Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej pieczywa półcukierniczego bez nadzienia ze szczególnym uwzględnieniem bułek maślanych, rogali maślanych, chałek oraz ...
-
Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
... w celu wymierzenia kary pieniężnej w łącznej kwocie 26 884 zł, w tym: 5 o łącznej kwocie 8 300 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o nieodpowiedniej jakości handlowej (1 decyzja dotyczyła napojów bezalkoholowych, 2 decyzje dotyczyły fermentowanych napojów winiarskich, 2 dotyczyły kawy); 1 w kwocie 5 000 zł za wprowadzanie do obrotu artykułów ...
-
Jakość mięsa drobiowego w I kw. 2010
... : 11 decyzji administracyjnych, w tym: 2 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 6500 zł z tytułu wprowadzenia do obrotu mięsa drobiowego nieodpowiadającego jakości handlowej, 1 decyzję nakładającą karę pieniężną w wysokości 5000 zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanego mięsa drobiowego o wyższej zawartości wody oznaczonej niż ...
-
Jakość żywności: przetwory owocowo-warzywne w III kw. 2010
... Artykułów Rolno-Spożywczych na 2010 rok, w III kwartale 2010 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej produktów, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, galaretek, marmolad, powideł oraz marynat i sałatek na zgodność ...
-
Jakość żywności: przetwory rybne w III kw. 2010
... inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie i Rzeszowie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej produktów (ryb wędzonych i solonych oraz konserw i marynat rybnych) na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz ...
-
Jakość pieczywa i bułki tartej: kontrola IJHARS
... Inspekcji JHARS na 2009 rok, w IV kwartale kolejne wojewódzkie inspektoraty JHARS, tj. w: Bydgoszczy, Kielcach, Krakowie i Łodzi przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej pieczywa i bułki tartej, która zamknęła cykl kontroli tej grupy produktów realizowanych przez IJHARS w 2009 roku. Podmioty do kontroli wytypowano ...
-
Przetwory rybne: kontrola IV kw. 2009
... Inspekcji JHARS na 2009 rok w IV kwartale, wojewódzkie inspektoraty JHARS (z wyjątkiem tych w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę, której celem było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: marynaty rybne, ryby mrożone, konserwy rybne, ryby solone i wędzone oraz surowce wykorzystywane do produkcji przetworów ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
... JHARS na 2009 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej wędlin z mięsa czerwonego. Sprawdzono suszone i podsuszane oraz konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego w zakresie zgodności ...
-
Jakość żywności: mrożonki w IV kw. 2010
... , Kielcach, Krakowie, Lublinie, Łodzi, Olsztynie, Opolu, Poznaniu, Rzeszowie, Szczecinie i Wrocławiu, przeprowadziły kontrolę doraźną jakości handlowej mrożonek. Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej produktów ze szczególnym uwzględnieniem zgodności zawartości poszczególnych składników z deklaracją producenta. Kontrolą objęto przede ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
... JHARS na 2010 rok w IV kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej produktów, takich jak: wędzonki, kiełbasy suszone i podsuszane, kiełbasy homogenizowane i drobno rozdrobnione w zakresie zgodności ...
-
Jakość żywności: przetwory rybne w I kw. 2011
... JHARS na 2011 rok w I kwartale wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS (oprócz WIJHARS w Opolu i Wrocławiu) przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych: ryb wędzonych, solonych i mrożonych, konserw, prezerw i marynat rybnych z uwzględnieniem produktów z grupy ...
-
Jakość żywności: wyroby czekoladowe w II kw. 2011
... o łącznej masie 49,6 t, należały do produktów z grupy Premium, tj. posiadały znak jakości PDŻ, określenie Premium w pobliżu nazwy wyrobu lub wyróżniające na rynku szczególne ... : 8 decyzji, w łącznej kwocie 10 391,7 zł, za wprowadzanie do obrotu artykułów o niewłaściwej jakości handlowej, 3 decyzje, w łącznej kwocie 4 500 zł, za wprowadzanie do obrotu ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
... , produktów blokowych i wędzonek, uwzględniając wyroby należące do grupy Premium, tj. posiadające znak PDŻ, wyróżnienia, np.: Najwyższa jakość 2010, Produkt najwyższej jakości Jesień 2009 oraz określenia w nazwie, np. „Premium”, „staropolska”, „domowa”, „ekstra”, „zakonna”, „wiejska”, „wyrób ze starej Spiżarni”, „kresowa”, itp. II. ZAKRES ...