eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plWiadomościZasoby serwisu › oleje roślinne

Znajdź w serwisie

Szukana fraza: oleje roślinne
Liczba wyników: 25
Dział: Wiadomości

  • Ceny żywności pójdą w górę

    Ceny żywności pójdą w górę

    ... na światowych rynkach. Świetlik dodała, że w ostatnim czasie fundusze wycofują się z inwestycji w metale kolorowe, a pieniądze lokują w produkty żywnościowe - pszenicę, cukier i oleje roślinne. Wysokie ceny zbóż muszą przełożyć się na koszt mąki i pieczywa. Tym bardziej, że na cenę chleba wpływa także wiele czynników ... WIĘCEJ

  • Inflacja IX 2005

    Inflacja IX 2005

    ... cen mąki (o 1,1%). Tańsze niż w sierpniu br. były owoce (o 0,3%). Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za tłuszcze zwierzęce (o 0,2%) i za tłuszcze roślinne (o 0,1%), w tym za oleje roślinne - o 0,3%. Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w sierpniu br. o 0,2%, w tym kawy i wód mineralnych lub źródlanych - po 0,4% oraz herbaty ... WIĘCEJ

  • Inflacja II 2008

    Inflacja II 2008

    ... poprzednim miesiącu konsumenci płacili za owoce (o 3,0%) i przetwory makaronowe (o 1,5%). Zanotowano również wzrost cen ryżu (o 1,3%) i jaj (o 0,9%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 0,9%), w tym oleje roślinne – o 1,5%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 0,6%). Natomiast za tłuszcze zwierzęce należało zapłacić mniej o 3,0%, w tym za masło ... WIĘCEJ

  • Inflacja III 2008

    Inflacja III 2008

    ... żywności wzrosły w marcu br. o 0,4%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za drób (o 2,6%) i owoce (o 2,5%). Podrożały warzywa i tłuszcze roślinne (po 1,6%) - w tym oleje roślinne o 2,6%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,3%) i ryż (o 0,8%). Zanotowano również wzrost cen pieczywa, ryb i mięsa wołowego (po ... WIĘCEJ

  • Inflacja IV 2008

    Inflacja IV 2008

    ... żywności wzrosły w kwietniu br. o 0,8%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za warzywa i owoce (po 3,7%). Podrożał ryż (o 2,7%) i tłuszcze roślinne (o 1,7%) - w tym oleje roślinne o 3,0%. Droższe niż przed miesiącem były przetwory makaronowe (o 1,2%), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne (o 1,1%), a także pieczywo i mąka (po ... WIĘCEJ

  • Inflacja V 2008

    Inflacja V 2008

    ... żywności wzrosły w maju br. o 1,2%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za ryż (o 5,6%), owoce (o 4,8%) i warzywa (o 4,7%). Podrożały tłuszcze roślinne (o 1,5%), w tym oleje roślinne – o 3,2%. Droższe niż przed miesiącem było pieczywo (o 1,1%) i przetwory makaronowe (o 1,0%). Zanotowano również wzrost cen mięsa (o 0,8%), w tym mięsa ... WIĘCEJ

  • Inflacja IX 2008

    Inflacja IX 2008

    ... 1,5%). Podrożało mięso wieprzowe (o 1,1%), a także mięso wołowe (o 0,6%) oraz wędliny (o 0,7%). Więcej niż w sierpniu br. należało zapłacić za tłuszcze roślinne (o 0,4%), w tym za oleje roślinne – o 0,8%. Podrożał cukier i przetwory makaronowe (po 0,4%). Niższe niż przed miesiącem były ceny owoców (o 3,1%), a także drobiu (o 1,0%). Potaniało masło ... WIĘCEJ

  • Inflacja XII 2008

    Inflacja XII 2008

    ... Urząd Statystyczny. Ceny żywności w grudniu 2008 r. były wyższe niż przed rokiem o 3,2%. Najbardziej podrożał ryż (o 33,4%) oraz tłuszcze roślinne (o 12,7%, w tym oleje roślinne – o 18,6%). Więcej niż w grudniu 2007 r. konsumenci płacili za przetwory makaronowe (o 9,2%), mięso wieprzowe (o 8,8%), pieczywo (o 6,4%), a także wędliny i warzywa (po ... WIĘCEJ

  • Inflacja XI 2010

    Inflacja XI 2010

    ... warzywa (o 4,2%). Z uwagi na wzrost cen zbóż w skupie wyższe niż w październiku br. były ceny mąki (o 2,5%). W czwartym z kolei miesiącu drożały tłuszcze roślinne (o 0,5%), w tym oleje roślinne – o 0,7%. Więcej niż przed miesiącem płacono za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (o 0,4%). W tej samej skali podrożało także pieczywo i masło. Mniej ... WIĘCEJ

  • Polscy konsumenci a żywność funkcjonalna

    Polscy konsumenci a żywność funkcjonalna

    ... kupuje płatki śniadaniowe i musli (53%), herbatki owocowe, ziołowe i mieszanki ziół (52%) oraz oleje roślinne (51%). 42% osób decyduje się na margaryny i miksy do smarowania pieczywa, ... i izotoniczne, a ponad 1/5 (21%) wybiera produkty mleczne zawierające sterole roślinne. 1/5 Polaków (20%) kupuje produkty dla niemowląt (takie jak kaszki, przeciery ... WIĘCEJ

  • Wzrost cen w październiku

    Wzrost cen w październiku

    ... również wzrost cen artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" (o 0,6%), ryb (o 0,4%) i pieczywa (o 0,1%). Nastąpił spadek cen cukru (o 1,0%) oraz mąki (o 0,9%). Potaniały oleje roślinne (o 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe przeciętnie niż we wrześniu br. o 0,2%, w tym kawy - o 0,6%, herbaty - o 0,3% oraz soków - o 0,1%. Za wyroby ... WIĘCEJ

  • Inflacja bez zmian

    Inflacja bez zmian

    ... , sery, jaja oraz ryby. Zanotowano również wzrost cen mięsa wołowego i wędlin. Nastąpił spadek cen mąki, cukru oraz mięsa wieprzowego. Potaniały oleje roślinne. Ceny w zakresie transportu były wyższe niż w październiku, głównie w wyniku wzrostu cen paliw. Według NBP, w listopadzie zarówno kurs dolara amerykańskiego, jak ... WIĘCEJ

  • Inflacja VII 2005

    Inflacja VII 2005

    ... Mniej niż w czerwcu br. konsumenci płacili za cukier (o 0,5%), tłuszcze zwierzęce oraz artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (po 0,4%). Tańsze były również oleje roślinne (o 0,3%). Ceny wędlin były niższe o 0,2% niż miesiąc wcześniej. Droższe były natomiast owoce (o 5,0%). Za mięso wołowe płacono o 0,9%, a za mięso wieprzowe - o 0,5% więcej niż ... WIĘCEJ

  • Inflacja VIII 2005

    Inflacja VIII 2005

    ... spadek cen warzyw (o 11,9%). Niższe niż przed miesiącem były ceny cukru (o 0,8%). Potaniała mąka (o 0,7%). Mniej niż w lipcu br. konsumenci płacili za oleje roślinne (o 0,4%). Tańsze były również tłuszcze zwierzęce i pieczywo (po 0,2%). Ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” były nieco niższe niż w lipcu br. (o 0,1%). Droższe ... WIĘCEJ

  • Deflacja VI 2006

    Deflacja VI 2006

    ... płacili za drób (o 0,6%). Niższe niż przed miesiącem były ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" oraz tłuszczów zwierzęcych (po 0,4%). Za oleje roślinne płacono o 0,3% mniej niż w ub. miesiącu. Nieznacznie tańsze było mięso wieprzowe (o 0,1%). Podrożał natomiast ryż (o 0,7%), cukier (o 0,5%) oraz mąka (o 0,4%). Wzrosły ceny pieczywa ... WIĘCEJ

  • Produkcja biopaliw mało opłacalna?

    Produkcja biopaliw mało opłacalna?

    ... niż 0,8 % do roku 2015. Wpływ bieżącej polityki biopaliwowej na wzrost cen na świecie, w dużym stopniu poprzez zwiększenie popytu na zboża i oleje roślinne, jest znaczący, jednak nie powinien być przeceniany. Aktualne działania wspierające produkcję biopaliw mogą doprowadzić, jak się szacuje, do wzrostu cen ... WIĘCEJ

  • Inflacja VIII 2009

    Inflacja VIII 2009

    ... import wpłynął na dalszy spadek cen cukru na rynku detalicznym (o 2,6%). Mniej niż w poprzednim miesiącu płacono za drób (o 1,1%) i mąkę (o 0,5%). Tańsze były oleje roślinne (o 0,4%). Po podwyżkach cen, które notowano od początku br., sierpień był pierwszym miesiącem, w którym potaniał ryż (o 0,3%). W konsekwencji wysokiej rynkowej podaży surowca ... WIĘCEJ

  • Inflacja XII 2009

    Inflacja XII 2009

    ... Konsumenci więcej płacili za przetwory makaronowe (o 3,7%) i pieczywo (o 1,3%). W konsekwencji wysokich zbiorów zbóż i spadku ich cen obniżyły się ceny mąki (o 7,8%). Potaniały oleje roślinne (o 2,4%), na skutek spadku cen surowców oleistych. O 0,2% mniej należało zapłacić za warzywa. Ceny napojów bezalkoholowych były wyższe niż w grudniu 2008 ... WIĘCEJ

  • Inflacja VIII 2010

    Inflacja VIII 2010

    ... miesiącu br. konsumenci więcej płacili za mąkę (o 1,3%). Utrzymała się wzrostowa tendencja cen serów i masła (po 0,7%). Więcej płacono za mięso wieprzowe i oleje roślinne (po 0,5%), pieczywo i makarony (po 0,4%), a także artykuły w grupie „jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne” i ryby (po 0,3%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie ... WIĘCEJ

  • Inflacja X 2011

    Inflacja X 2011

    ... desery mleczne” oraz tłuszcze zwierzęce (po 1,1%). Odnotowano także wzrost cen pieczywa, owoców, mleka i cukru (po 0,6%). W październiku br. potaniały natomiast oleje roślinne (o 0,4%) i jaja (o 0,3%). Mniej niż we wrześniu br. konsumenci płacili także za miód (o 0,2%) i mąkę (o 0,1%). Ceny napojów bezalkoholowych wzrosły przeciętnie o 0,5%, w tym ... WIĘCEJ

  • Inflacja IV 2013

    Inflacja IV 2013

    ... żywności (o 0,4% wobec wzrostu o 0,2% w marcu br.). Najbardziej podrożały owoce (o 2,9%) i warzywa (o 2,4%). Więcej niż przed miesiącem płacono za przetwory makaronowe (o 0,7%), oleje roślinne (o 0,4%) i ryby (o 0,3%). Niższe niż przed miesiącem były natomiast ceny cukru (o 0,6%) i artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym ... WIĘCEJ

  • Przetargi - raport IV 2013

    Przetargi - raport IV 2013

    ... rekreacji i kultury (o 2,0 proc.), za odzież i obuwie (o 3,3 proc.) oraz żywność i napoje bezalkoholowe (o 0,4 proc.). Z produktów żywnościowych najbardziej podrożały owoce i warzywa, makarony, oleje roślinne i ryby. Spadły ceny cukru, mleka, serów i jaj, masła, mięsa. Według szacunków GUS, w pierwszym kwartale 2013 roku PKB Polski wzrósł rok ... WIĘCEJ

  • Upadłości firm VIII 2015

    Upadłości firm VIII 2015

    ... niskich cenach (marżach) oraz opóźnieniach uderzają zwłaszcza w lokalnych dostawców. W sierpniu podano ponadto informację o upadłości trzech producentów art. spożywczych (drób, mięso, oleje roślinne) oraz czterech producentów maszyn, w tym dla górnictwa (mimo iż ogólny wzrost nakładów przedsiębiorstw na inwestycję w I półroczu za GUS wzrósł o ponad ... WIĘCEJ

  • Nasza droga żywność

    Nasza droga żywność

    ... spożycia, zwłaszcza mięsa, sprzyja też moda na zdrowe odżywianie się. Zapotrzebowanie na kalorie i białko ma być w większym stopniu pokrywane przez oleje roślinne, cukier i nabiał. Więcej ludzi, więcej żywności Generalnie w ocenie OECD w ciągu najbliższych 10 lat światu przybędzie ok. 900 mln nowych konsumentów ... WIĘCEJ

  • Biogazownia rolnicza w Rzeczycach

    Biogazownia rolnicza w Rzeczycach

    ... na spalanie biogazu i produkcję energii elektrycznej oraz cieplnej. Głównym substratem stanowiącym wkład do komór fermentacyjnych będzie kiszonka zielona z kukurydzy, a także roślinne oleje odpadowe, młóto browarniane oraz gnojowica dostarczaną z sąsiadującej z instalacją fermy. Z kolei uzyskany w procesie fermentacji nawóz będzie wywożony na pola ... WIĘCEJ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: