-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2010
... Kwestionowano nieprawidłowo podany wykaz składników, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, aromatów czy przypraw oraz stosowanie informacji wprowadzającej konsumenta w błąd co do składu wyrobu, tj. umieszczenie w wykazie składników surowca mięsnego niezgodnie ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2009
... wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania. Do najczęściej stwierdzonych nieprawidłowości należało: nieprawidłowo podany wykaz składników, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym substancji alergennych i dozwolonych substancji dodatkowych), podanie większej, niż ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w II kw. 2011
... partii wędlin wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania. Stwierdzono m. in. następujące nieprawidłowości: nieprawidłowo podany wykaz składników, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, soli, aromatów, przypraw ...
-
Jakość wyrobów z mięsa czerwonego w IV kw. 2011
... partii wędlin wykazała jednocześnie nieprawidłowości w zakresie kilku wymagań dotyczących oznakowania. Stwierdzono m. in. następujące nieprawidłowości: nieprawidłowo podany wykaz składników, tj. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, np. alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, wody, soli, aromatów, przypraw ...
-
Znakowanie produktów rolno-spożywczych w I kw. 2010
... , że jest to wyrób ekologiczny, w przypadku kawy: braku kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej, nieuprawnionego użycia zwrotu „kawowy”, podczas gdy receptura oraz wykaz składników produktu będącego napojem z cykorii instant potwierdzają brak kawy w środku spożywczym, braku informacji o wartości odżywczej podczas gdy umieszczono oświadczenie ...
-
Produkty ekologiczne pod lupą IH
... siarki (E220) jest stosowany do konserwowania suszonych owoców. Ponadto, rzeczywista ilość składników była niższa od podanej na opakowaniu, np. wykryto niższą zawartość tłuszczu ... bez opakowań jednostkowych, sprzedawca musi posiadać aktualny certyfikat, zawierający wykaz produktów ekologicznych, wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą. ...
-
Kalkulacja cen w lokalu gastronomicznym
... sobie z tym specjaliści w lokalach gastronomicznych. Oni zarządzają prawdziwym kalejdoskopem składników i potraw - i to zarządzają z zyskiem, tydzień w tydzień, miesiąc w miesiąc. Czego ... potraw są: (1) sprawdzona praktycznie w danym zakładzie gastronomicznym receptura potrawy obejmująca wykaz surowców wraz z ich wagą oraz opis kolejności i sposób ...
-
Wyniki przedsiębiorstw I-III 2005
... i 12,5%. W strukturze rodzajowej kosztów ogółem wzrósł udział zużycia materiałów oraz usług obcych (odpowiednio o 0,8 pkt i 0,3 pkt), a zmniejszył się udział pozostałych składników kosztów rodzajowych. Spośród badanych przedsiębiorstw 43,0% wykazało sprzedaż na eksport (wobec 42,2% przed rokiem). Wartość sprzedaży eksportowej była o 0,3% wyższa niż ...
-
Wyniki przedsiębiorstw I-VI 2005
... wobec odpowiednio przed rokiem 37,1% i 13,2%. W strukturze rodzajowej kosztów ogółem wzrósł udział usług obcych (o 0,8 pkt), a zmniejszył się udział pozostałych składników kosztów rodzajowych. W strukturze zapasów w stosunku do czerwca ub. roku odnotowano wzrost udziału materiałów (o 1,9 pkt), półproduktów i produktów w toku (o 0,3 pkt) oraz ...
-
Wyniki przedsiębiorstw I-IX 2005
... przedsiębiorstw wobec odpowiednio przed rokiem 37,4% i 13,0%. W strukturze rodzajowej kosztów ogółem wzrósł udział usług obcych (o 0,8 pkt), a zmniejszył się udział pozostałych składników kosztów rodzajowych. W strukturze zapasów w stosunku do stanu na koniec września ub. roku odnotowano wzrost udziału produktów gotowych (o 1,2 pkt) i półproduktów ...
-
Wyniki przedsiębiorstw 2005
... odnotowano w 12,2% przedsiębiorstw (przed rokiem 13,3%). W strukturze rodzajowej kosztów ogółem wzrósł udział usług obcych (o 0,7 pkt), a zmniejszył się udział pozostałych składników kosztów rodzajowych. W strukturze zapasów w stosunku do stanu na koniec grudnia 2004 r. odnotowano wzrost udziału materiałów (o 1,6 pkt) oraz półproduktów i produktów ...
-
Wyniki PTE i OFE w 2005 r.
... ogółem zmniejszyły się o 41,4% do 241,9 mln zł. Spadek ten był spowodowany głównie zmniejszeniem pozostałych zobowiązań oraz zobowiązań z tytułu nabytych składników portfela (odpowiednio o 96,3% oraz 66,4%). Aktywa netto funduszy ukształtowały się na poziomie 86,1 mld zł, co oznacza 37,5% wzrostu w skali ...
-
Wyniki PTE i OFE w 2006 r.
... 495,6 mln zł, tj. o 104,9% wyższym niż rok wcześniej. Wzrost ten był spowodowany głównie ponad 7,5-krotnym zwiększeniem zobowiązań z tytułu nabytych składników portfela, które wyniosły 347,1 mln zł. Aktywa netto funduszy osiągnęły wartość 116,6 mld zł, co oznacza wzrost o 35,4% w skali roku ...
-
Wyniki przedsiębiorstw I-III 2008
... natomiast udział zużycia materiałów (o 0,9 pkt), amortyzacji (o 0,3 pkt), podatków i opłat oraz ubezpieczeń społecznych i innych świadczeń (o 0,1 pkt). Udział pozostałych składników kosztów rodzajowych nie uległ istotnym zmianom. W strukturze zapasów ogółem wzrósł udziału towarów (o 1,5 pkt) i półproduktów i produktów w toku (o 0,2 pkt). Obniżył ...
-
Sektor MSP w USA: wskaźnik optymizmu 2008
... ostatniego badania w lipcu. "Przyszłe oczekiwania" właścicieli małych przedsiębiorstw zmniejszyły się do 7 punktów - spadek z 19 punktów w lipcu 2008 r. Pięć spośród sześciu składników Small Business Index odnotowały spadki a jedynie "przepływ gotówki" wykazał niewielkie zmiany (zarówno w obecnej sytuacji, jak i wśród przyszłych oczekiwań).
-
UOKiK: gorsza jakość mleka i mięsa
... podaje, iż zgodnie z prawem żywność przeznaczona do sprzedaży powinna być odpowiednio oznakowana. Producenci muszą m.in. podać termin przydatności do spożycia, wykaz składników, ich ilość, itp. Zgodnie z prawem niektóre artykuły spożywcze muszą spełniać minimalne standardy jakości. Należą do tej grupy m.in.: mleko, masło ...
-
Jakość handlowa ryb: kontrola IJHARS
... termin przydatności do spożycia, tj. podano "należy spożyć przed" zamiast "należy spożyć do" oraz brak lub nieprawidłowo podany wykaz składników. SANKCJE W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów rybnych, wojewódzkie inspektoraty JHARS zastosowały następujące sankcje: 20 decyzji administracyjnych ...
-
Spożywcze marki własne w 2011 roku
... kiełbasa suszona”, „mleko pełne”), termin przydatności do spożycia (np. „należy spożyć do …”) lub data minimalnej trwałości (np. „najlepiej spożyć przed …”), wykaz składników, warunki przechowywania, zawartość netto, oznaczenie producenta lub innego podmiotu wprowadzającego produkt do obrotu. Warto porównywać skład podobnych produktów, np. śmietany ...
-
Ewidencja obrotu towarowego
... w koszty wartości towarów na dzień ich zakupu, połączone z ustaleniem stanu tych składników aktywów i jego wyceny oraz korekty kosztów o wartość tego stanu ... z zewnątrz”, DP „Dowód przyjęcia towarów”, Mp „Magazyn przyjmie”), rejestry zakupu, wykaz towarów objętych podwyżką cen sporządzany w przypadku przeszacowania wartości towarów w magazynie, ...
-
Firmowe biuletyny elektroniczne
... w przesyłanej wiadomości (zakodowane zgodnie ze standardem MIME - Multipurpose Internet Mail Extensions). Poniższa tabela zawiera wykaz typowych akceptowanych formatów składników dokumentu. Typowe akceptowane formaty składników dokumentu Modelowy biuletyn elektroniczny Aby firmowe biuletyny wyróżniały się na tle innych elektronicznych przesyłek ich ...
-
System Kanban w branży motoryzacyjnej
... systemem „ssania” i włączenia komponentów do Kanban. Dział Lean sporządził dla każdego obszaru produkcyjnego wykaz – powstających w centrach kosztowych – wyrobów gotowych wraz z ich uporządkowaną listą składników niezbędnych do otrzymania jednej partii produkcyjnej wyrobu gotowego. Następnie wyodrębniono zestawienie komponentów, których ...